首頁  /  看設計   /  景觀  /  正文

溫哥華濱水公園景觀設計 l PWL

景觀中國 2021-03-29
原創
  • 項目名稱:
    溫哥華海濱公園
  • 項目地點:
    美國華盛頓州哥倫比亞市
  • 設計公司:
    PWL 
  • 委托方:
    哥倫比亞市政府
  • 建成時間:
    2019年
  • 所獲獎項:
    2020IALD優秀獎、2019年COPRRI小型項目類優秀獎

26-Vancouver-Waterfront-Park_CraigCollins.jpg


項目位于美國溫哥華市哥倫比亞河濱水開發區內,PWL事務所聯合市政廳、Gramor房地產開發公司和一個多學科團隊合作,對這座占地29英畝(12公頃)的開發區進行了總體規劃,除濱水公園外,還詳細設計了公共空間、公園系統和戶外空間。這座嶄新的混合社區包括住宅區、零售區、商業區、市政區、公園和用于環境修復的空間,可容納6000名新居民和5000名上班族。

On the north bank of the Columbia River, Vancouver, WA, is Vancouver’s newest waterfront development that brings the downtown to the river’s edge. In partnership with the City, Gramor, and a multi-disciplinary team, PWL Partnership created the detailed design for the public realm, parks, and open space plan along with the detailed waterfront park design for this 29-acre/12-hectare project site. This new mixed-neighbourhood includes residential, retail, commercial, civic, park spaces, and environmental restoration areas—it makes space for 6,000 new residents and 5,000 office workers.

 

 

這座占地三公頃的濱水公園將成為城市改造和場所營造的典范。項目希望復興這塊過去的工業用地,連接歷史城區、Esther Short公園與濱水空間。在過去的75年間,哥倫比亞河作為運輸水系,不向公眾開放,河灘飽受污染。而如今,新建的軌道交通系統直達濱水區域,通過連接現有公園擴大了公共空間。景觀設計師與開發商、項目團隊共同構思并規劃了包括公園在內的12公頃的場地。作為公園設計的總顧問,設計師希望通過創建具有連接功能和多樣化的濱水體驗空間,將濱水區的生態修復與城市文化復興相融合。多條小徑穿織在海岸線和街道之間,流線型的鋪裝圖案引導游客前往與Grant街道相連的懸空棧橋。公共藝術家團隊和景觀設計師合作創造了一個沒有藝術和景觀界限的設計作品。

The park is a three-hectare model for urban transformation and placemaking. The project goal—to revive the former industrial site—connects historic downtown and Esther Short Park with the waterfront. Over 75 years as a working river cut off access, leaving the foreshore contaminated. Reconfigured existing rail line infrastructure opened access to the waterfront, expanding open space by connecting to existing park amenities. The Landscape Architects, with the developer and project team, envisioned the 12-hectare master plan within which the park sits, and as prime consultants for the park, were able to weave the ecological restoration of the foreshore with the social and cultural restoration of the city: a continuous, varied waterfront experience developed from the water’s edge. Pathways wrap and weave from the shoreline to the street edge, mimicking the flow of water; riverine expressions emerge in paving patterns and lead visitors to the cantilevered pier at the foot of Grant Street. An intense collaborative process between the public artist’s team and landscape architects yields a design where one cannot tell the difference between art and landscape.

 

 

在材料選擇上,我們優先考慮了具有象征意義、可持續性并能表達項目特色的本土材料。當地特有的玄武巖以不同形狀遍布整個場地,展示流域的廣闊和多樣性。厚重板材的人工打磨安裝等參考了沿用至今的傳統技藝,廣場硬質鋪裝圖案來自當地原始居民早期的傳統工藝。

Prioritizing local and symbolic materials was both sustainable and conceptual. Local basalt embedded throughout the site represents the vastness and variedness of the watershed in many forms, from rough-hewn to crisp edges. Heavy timber planks and mill artifacts reference historical working river uses, while hardscape plaza patterning emerges from early traditional craft of original inhabitants of the area.


5-Vancouver-Waterfront_CraigCollins.jpg

7-Vancouver-Waterfront_CraigCollins.jpg


公園內最引人注目的是位于格蘭特街(Grant Street)碼頭的斜拉結構式觀景平臺,它懸空架在離水面30米高的地方。它的設計理念來自河流流淌不息的精神和可運輸、可娛樂的功能。公園中央采用了開放式設計,考慮到水生生物的遷移和對河床的傷害最低化,設計師們并未采用設置水下結構的設計方案。訪客們也可以體驗獨特的水上觀景視角。

A notably sustainable feature of the park is the Grant Street Pier, a cable-stayed structure projecting more than 30 metres over the water. The concept emerged from the enduring spirit and function of the river, conveying recreational and industrial vessels. The form was designed with an open centre—and without in-water structures—to maintain unhindered aquatic species migration and minimize disruption of the riverbed. Visitors are granted the chance to feel the exhilaration of being out on the water without ever having left land.


 

公園每處細節都展現哥倫比亞城市的特色:與藝術家合作令人嘆為觀止的水景設計;不同色彩和形狀的標識系統和介紹;極具特色的燈柱和戶外設施等。充滿自然元素的游樂設施貫穿整個公園,并增添了公園的統一性。

Expressions of the Columbia’s character are imbued in each detail: the water feature, designed in collaboration with the artist, in its execution is striking; wayfinding and interpretive elements lend colour and structure; light posts and custom furniture are evocative in form, and natural play elements complete a cohesive system throughout the park.


 

自2018年對公眾開放以來,公園所受到歡迎程度遠超預期。在設計師們精心設計和策劃下,公園作為承載社區活動和聚會的公共場所,滿足了各種不同的需求。海濱公園不僅在城市文化再生方面取得了成功,更是起到了與未來承上啟下的作用。

Opened in 2018, the park is more popular than ever expected. As a daily-use park and host to community and citywide gatherings, diverse needs are harmoniously integrated through careful programming. Truly a place for people, Waterfront Park represents a cultural shift toward a regenerative and context-sensitive future.

 

 

項目名稱:溫哥華濱水公園

總規劃+景觀設計:PWL

項目管理+顧問:WSP

項目位置:美國華盛頓州溫哥華市哥倫比亞大道

項目設計:2008年

項目落地:2019年

獲獎:2020IALD優秀獎/2019年COPRRI小型項目類優秀獎

 

Project name: VANCOUVER WATERFRONT PARK

MASTER PLANNERS AND DESIGN LANDSCAPE ARCHITECTS: PWL Partnership Landscape Architects Inc.(Responsible for Site Master Plan, Park Master Plan, Park Design and Detailing)

LOCAL LANDSCAPE ARCHITECTS:WSP (responsible for project management, prime consultant, and document certification)

Project location (Street, City, Country): 115 SE Columbia Way, Vancouver, WA 98661, United States

Design year: 2008

Year Built: 2019

Manufacturer of playground equipment Play structure: Kompan and Custom Design by PWL

Awards:2019 Coasts, Oceans, Ports, and River Institute (COPRI): Project Excellence Award – Small Project/2020 International Lighting Design Awards: Award of Excellence

 

版權聲明:本文版權歸原作者所有,請勿以景觀中國編輯版本轉載。如有侵犯您的權益請及時聯系,我們將第一時間刪除。

投稿郵箱:info@www.juzuiniao.com.cn


0

發表評論

您好,登錄后才可以評論哦!

熱門評論

相關項目

亚洲资源站无码av网址,别揉我奶头~嗯~啊~av,天堂aⅴ日韩欧美国产