首頁  /  看設計   /  景觀  /  正文

西安城市運動公園景觀改造提升項目 | 中國建筑西北設計研究院

中建西北院 2021-08-26
原創
  • 項目名稱:
    西安城市運動公園景觀改造提升項目
  • 項目地點:
    陜西省西安市經濟技術開發區
  • 項目規模:
    總面積約33.6萬㎡
  • 設計公司:
  • 施工單位:
    西安經發基礎設施建設工程有限公司
  • 委托方:
    西安經發城運文化體育產業有限公司
  • 建成時間:
    2021.04
  • 圖片來源:
    叁山影像、張錦、佟陽

2006年以西安行政組團北遷、城運為機,誕生的西安城市運動公園,位于西安龍首以北的鳳城高地,緊鄰西安市政府。是城北首個,也是迄今為止唯一一個,水綠環園的生態型運動主題公園。隨著北城城市化建設的加快,以2021年西安舉辦第十四屆全國運動會為契機,對于城運公園著手進行一次探索式的更新。

In 2006, with the relocation of administrative departments to the north suburb of Xi’an and the staging of the Intercity Games, Xi’an City Sports Park was built in Fengcheng, an area to the north of Longshou and close to Xi’an Municipal People’s Government. It is the first, and so far, the only eco-sports park in the north of the city. With the acceleration of urban development in northern suburb, taking the organization of the 14th National Games in 2021 as an opportunity, an exploratory renovation of the Xi’an City Sports Park is underway.


▼城市運動公園鳥瞰區位圖 ?張錦

Aerial view of Xi’an City Sports Park ?Zhang Jin

DJI_0848.jpg


在改造提升中,首先提出的原則是對于使用15年的運動功能屬性基底及生境組團布局不做過多的干擾,使市民參與的體驗記憶得以延續;其次在最大尺度滿足現有生活習慣及訴求的基礎上,對于場地局部區域進行二次復蘇。

The basic principle of the renovation project is to have the least impact on its original sports function and the ecological environment that have lasted for 15 years, so as to retain people’s memory of the old park. Also, it will revive some parts of the park as much as possible based on the current lifestyles and demands.



形象界面的重塑(東入口、桂花廣場、南入口)

Reshaping the Image (East Entrance, Osmanthus Square, South Entrance)


設計的介入首先面對邊界的重塑,在保留通過性功能空間的基礎上,意圖結合具體場境性格。

東入口面向大長安中軸線未央路,又作為全運賽時主要人流出入口。設計時在最大限度保留現有布局的基礎上,通過優化水、綠邊界,水映新顏,重啟嶄新的城運風貌。

The first step of the design is to rebuild the boundaries based on the characteristics of specific scenarios while retaining the functional space of the passage.
The east entrance faces the Weiyang Road, the central axis of Chang’an, and serves as the main pedestrian entrance during the National Games. While retaining the existing layout to the greatest extent, it renews the overall landscape of the sports park through the integration of water landscapes and greenery.


▼東入口改造前,景墻、水景老化嚴重。

Before renovation, the landscape wall and water landscape of the east entrance were outmoded

2.jpg

▼東入口夜景鳥瞰 ?張錦

Aerial view of east entrance at night  ?Zhang Jin

DJI_0956.jpg

▼東入口改造后實景,水綠映墻,城運新顏。?佟陽

East entrance after renovation: surrounded by green waters. ?Tong Yang

IMG_9647.jpg

▼不同時間段東入口的光影變化。?叁山影像

Light and shadow changes at the east entrance in different time periods. ?Trimont Image

DSC03101-3.jpg

▼結合高差的設計,使水景所形成新的場所。?張錦

The water landscape is designed using height difference. ?Zhang Jin

AAAA1432.jpg

▼夜晚入口logo墻形成的顏色反差 ?佟陽

Contrasting colors of the Logo Wall at the entrance at night ?Tong Yang

IMG_9202.jpg


桂花廣場區域一直以來都是運動公園內部交通的樞紐點,作為疏導人、車、湖心島動線的核心,同時也是重要視覺焦點。在本次更新過程中,通過引入長安十二時辰和時鐘的概念,使場地運動屬性的時針隨光轉動,生生不息;與此同時桂花樹的更替使區域更加具有序列感和秩序性。

The Osmanthus Square area has always been the traffic hub inside the sports park, joining together the traffic flows of people and vehicles with mid-lake islands. It is also an important visual focus. Inspired by the ticking clock, the hour pointer of the area changes with gradations of light and shade, indicating the vitality and perpetual movement of sports. Meanwhile, the neatly-arranged osmanthus trees add some touch of orderliness to the area.


▼桂花廣場鳥瞰效果?張錦

Aerial view of the Osmanthus Square ?Zhang Jin

DJI_0877.jpg

▼不同動線交匯的桂花廣場區域 ?張錦

The Osmanthus Square area joining together various traffic flows ?Zhang Jin

DJI_0945_副本.jpg

▼通過不同光影變化呈現的空間溫度?叁山影像?張錦

Space temperature presented by gradations of light and shade ?Trimont Image ?Zhang Jin

DSC08279-2.jpg

_BBB1612_副本.jpg


南入口落位于鳳城八路,緊鄰市政府,改造前為長期閑置的水景,更新意圖通過簡潔的形態,重塑新貌。乳白色的沖孔透光logo墻,依托公園內綠色打底,白綠交輝相映,增加南入口的活力性、昭示性及吸引力。

The south entrance is located in Fengcheng Eighth Road, close to Xi’an Municipal People’s Government. Before the renovation, it was an abandoned water landscape. The renovation aims to reshape the water landscape with simplicity. The ivory translucent Logo Wall against on the greenery of the park adds to the vitality and attraction of the south entrance, making it more eye-catching.


▼完成后的南入口實景 ?佟陽

South entrance after renovation ?Tong Yang

IMG_9633.jpg

▼漸變沖孔(透光)的logo景墻 ?叁山影像

The translucent Logo Wall ?Trimont Image

DSC08261-3_副本.jpg



生態的調養(清淤、綠化)

Ecological Rehabilitation (Dredging, Greening)


城運的自然水系統經過了15年的自然涵養,已經形成了相對穩定的生境,但因部分基礎設施老化導致水質不良,淤積嚴重,水體修復迫在眉睫。更新目標是調養生態的持續性及循環性,從水質凈化、水生態修復、底泥整治三個層面入手。在對原始生態基底不做干擾的前提下,綜合分析地表徑流、生物滯留、生態水生植物體系后,增補濕生、挺水、沉水植物,通過技術手段降低水中氨氮含量,抑制藻類生長,試圖打造水下森林,并將過多淤泥梳理后作為植物養料進行儲備。

After 15 years of natural conservation, the natural water system in the park has been relatively stable. However, the aging of some infrastructure leads to poor water quality and severe siltation. There is an urgent need to restore the water body. The goal of the renovation is to maintain the sustainability and circulation of the ecology based on water purification, water ecological restoration and sediment remediation. While protecting the original ecological base, through a comprehensive analysis of the surface runoff, biological retention and ecological aquatic plant system, more phreatophyte, emergent and submergent plants will be added. The ammonia nitrogen in the water will be reduced with technologies to inhibit the growth of algae. An underwater forest will be developed, with the excessive silt stored and used as plant nutrients.


▼水體修復的過程分析 ?張錦

Analysis of water restoration process ?Zhang Jin

清淤.jpg


基于自然的解決方案,提高水域的流動性,恢復水底的生態基地,實現藍綠空間的自然過渡和無界交融,讓自然、活力、生態的氛圍滲透入公園內的各個角落。

A nature-based solution is adopted to improve water flow, restore the underwater ecological base, realize the natural integration of waters and greenery, so that every corner of the park will be immersed in a natural, dynamic and ecological atmosphere.


▼生態打底的基礎上,城運logo作為中央的生態浮島。?張錦

The Logo of Xi’an Intercity Sports Game stands as an ecological floating island in the center. ?Zhang Jin

DJI_0890.jpg

▼生態的涵養 ?張錦 ?叁山影像

Ecological conservation  ?Zhang Jin  ?Trimont Image

4.jpg



活力的激活(滑輪場、跑道)

Spur Vitality (Roller Skating Rink, Jogging Path)


滑輪場原設施老舊,但作為城運公園里最具活力的場地,整體更新也迫在眉睫。在梳理場地空間后,大面積進行基礎設施的更新,增補與場地相呼應的構筑物-“折所曲廊”,在滿足遮陰功能的基礎上,激活場地活力。改造后的滑輪場已經成為公園內的流量場所。

The original facilities of the roller skating rink are old and creaked, thus it is necessary to revive this most dynamic site of the park. Through a spatial analysis, the project decides to update most of the infrastructure, and build a  “ZHESUO Gallery” in the surroundings to provide shading to people while adding more vigor to the place. After the renovation, the roller rink has become a popular area of the park.


▼輪滑場改造前實景

The roller skating rink before renovation

5.jpg

▼輪滑場改造施工中

The roller skating rink under renovation

6.jpg

▼輪滑場改造后鳥瞰效果?張錦

Aerial view of the roller skating rink after renovation ?Zhang Jin

DJI_0951_副本.jpg

▼輪滑場作為新的活力源,為孩子們提供了一個揮灑天性、盡情玩樂的場所。?張錦

Roller skating rink, a place of vitality, provides space for children to enjoy themselves. ?Zhang Jin

_BBB0775.jpg


立于場地東側的“折所曲廊”,在提供遮陰的同時,也創造出一種動態的觀感。沿弧線排列的面板,使立面呈現出靈動的節奏感。結合結構造型基礎上照明設計,在夜間為公園創造了更多的可能性。

The  “ZHESUO Gallery” on the east side of the site provides shading and adds dynamism to the place. The panels arranged along an arc give the facade a sense of rhythm. The combination of structural modeling and lighting creates more possibilities for the park at night.


▼自然映襯下的“折所曲廊” ?佟陽

The  “ZHESUO Gallery” against natural sceneries ?Tong Yang  

IMG_9644_副本.jpg

▼“折所曲廊”的夜景呈現 ?張錦

Night view of the  “ZHESUO Gallery” ?Zhang Jin  

_BBB0826-----.jpg

 

在分析使用人群的活動訴求的基礎上,重新梳理環湖跑道功能,打破傳統單一、線性的跑道構圖,載入多樣功能的跑道空間,重組功能,豐富色彩,提升活力。

By analyzing the demands of people’s activities, the functions of the jogging path around the lake are rearranged. Instead of the traditional single and linear design, various functions are added in this area to reorganize the functions, enrich the colors and enhance the vitality.


▼環湖跑道 ?張錦

Jogging paths around the lake ?Zhang Jin  

DJI_0229.jpg

▼活力的激活 ?張錦

Spur vitality ?Zhang Jin  

AAAA1388_副本.jpg



場地的更新(籃球場)

Space Renovation (Basketball Court)


在籃球場區域,本次設計拒絕快餐式的功能更新,把激活運動需求和活力潛能作為出發點。籃球場的改造,以繽紛的地面色彩搭配和藝術造型感的周邊圍網,營造出一種自由放恣的運動氣質。

In basketball court area, the design takes sports demand and spurring vitality and potentials as the fundamental goal instead of following a common style. The renovated basketball court, with the colorful ground and artistic modeling of the surrounding fence, indicates the free and unconstrained temperament of sports.


▼籃球場區域改造策略

Renovation strategy of the basketball court area

7.jpg

▼跳躍的顏色,為活力的場所創造了更多的可能。?張錦

Bright colors create more possibilities for dynamic spaces. ?Zhang Jin

DJI_0991.jpg

▼不同時間段的功能使用 ?張錦

Functions in different time periods ?Zhang Jin

_BBB0056.jpg

▼依托自然背景下的場地顏色變化 ?張錦

Color changes of the area against the natural background ?Zhang Jin

_BBB0542.jpg

▼不同的材料質感,形成具有節奏感的場地氛圍。 ?佟陽

Different material textures develop a rhythmic atmosphere of the site. ?Tong Yang

IMG_9640_副本.jpg



功能的補缺(直飲水、標識系統)

Function Supplement ((Drinking Water, Marking System)


公園內原有設施因部分老舊,本次改造提升中將對于直飲水、標識等進行提升和增補,滿足公園日常使用。

Part of the original facilities in the park are old. In this renovation, the signs of drinking water area are upgraded and added for daily use.


▼直飲水設施 ?叁山影像 ?張錦

Drinking water facilities ?Trimont Image  ?Zhang Jin

_BBB1655---------.jpg

▼城市運動公園標識的系統更新 ?佟陽

Update of signs in the sports park ?Tong Yang

IMG_9635-------.jpg

 

本次設計的策略性更新,在保留城運記憶、展望全運未來的目標下,意圖嘗試通過“針灸”的方式,以點帶面,結合現今全生命周期對于生活及運動的訴求,保留生態基底、煥活自然活力,達到對于整體公園區域的二次復蘇,從城運到全運,重啟北城運動未來。

This new design, retaining the old memories while looking into the future of the city sports park, tries to improve the overall landscape with focus on specific areas in the idea of “urban acupuncture”. Based on the modern lifestyles and people’s demand for sports, it preserves the ecological foundation, revive natural sceneries, renew the spatial arrangement, in a bid to reboot the future of north suburb from Intercity Games to National Games.


▼平面圖

Plan

00000000000.jpg

▼東入口模型 ?佟陽

Model of east entrance ?Tong Yang

LR0A1944.jpg

11111111111.jpg

▼籃球場模型 ?佟陽

Model of basketball court ?Tong Yang

LR0A2004.jpg

LR0A2005.jpg

LR0A2007.jpg

▼桂花廣場模型 ?佟陽

Model of Osmanthus Square ?Tong Yang

LR0A1991.jpg

▼滑輪場模型?佟陽

Model of roller rink  ?Tong Yang

LR0A2028.jpg

LR0A2016.jpg

 


項目信息

項目名稱:西安城市運動公園景觀改造提升項目

項目位置:中國陜西省西安市經濟技術開發區

設計時間:2020.07-2021.04

項目規模:總面積約33.6萬㎡

項目狀態:已建成

項目業主:西安經發城運文化體育產業有限公司

景觀方案設計、深化及施工圖設計單位:中國建筑西北設計研究院建筑裝飾與環境藝術工程設計研究院景觀所

景觀設計團隊:佟陽、鞏得強、武越、張春林、雷思聰、畢筠、閆更、張軒怡、楊浩、王哲、付燁晨、郭文昊、張霽初;

照明設計團隊:榮新春、張恒國、王瑩斌、賀楊威;

標識設計團隊:衛星宇、李炳達、任航、袁思聰;

結構設計團隊:雍鋮釗、洪云強、李建華;

給排水設計團隊:張軍、趙鳳霞、秦發強、邢孟;

電氣設計團隊:韋春萍、曹維娜、張飚、馮希卓; 攝影版權:叁山影像、張錦、佟陽;

景觀施工:西安經發基礎設施建設工程有限公司。

Project name: Xi’an City Sports Park Landscape Improvement Project

Project location: Xi’an Economic and Technological Development Zone, Shaanxi Province, China

Design period: July, 2020-April, 2021

Project size: A total area of about 336,000m2

Project status: Completed

Project owner: Xi’an Economic Development City Sports Culture Industry Co., LTD 

Organization for landscape designing, improvement and construction drawing: China Northwest Architecture Design and Research Institute Co, Ltd. -- ADEA.

Landscape design team: Tong Yang, Gong Deqiang, Wu Yue, Zhang Chunlin, Lei Sicong, Bi Yun, Yan Geng, Zhang Xuanyi, Yang Hao, Wang Zhe, Fu Yechen, Guo Wenhao, Zhang Jichu;

Lighting design team: Rong Xinchun, Zhang Hengguo, Wang Yingbin, He Yangwei;

Logo design team: Wei Xingyu, Li Bingda, Ren Hang, Yuan Sicong;

Structural design team: Yong Chengzhao, Hong Yunqiang, Li Jianhua;

Water supply and drainage design team: Zhang Jun, Zhao Fengxia, Qin Faqiang, Xing Meng;

Electrical design team: Wei Chunping, Cao Weina, Zhang Biao, Feng Xizhuo;

Photography copyright: TRIMONT Image, Zhang Jin, Tongyang;

Landscape construction: Xi’an Economic Development City Sports Culture Industry Co., LTD.



版權聲明:本文版權歸原作者所有,請勿以景觀中國編輯版本轉載。如有侵犯您的權益請及時聯系,我們將第一時間刪除。

投稿郵箱:info@www.juzuiniao.com.cn

聯系電話:010-62747757


0

發表評論

您好,登錄后才可以評論哦!

熱門評論

相關項目

亚洲资源站无码av网址,别揉我奶头~嗯~啊~av,天堂aⅴ日韩欧美国产